Дистанційне навчання

e-mail Друк

Дистанційне навчання.

Поради психолога

Ми знову потрапили у полон епідемічних обмежень… Труднощі, з якими зустрілися всі мешканці планети Земля більше року тому, супроводжують нас до теперішнього часу. Кожна людина вимушена перебудовувати своє звичне життя, адаптуватися до нових умов існування в професійній діяльності, побутовому житті, дозвіллі, відпочинку тощо.

Мусимо визнати, що складно стало і всім учасникам освітнього процесу: учням, вчителям і батькам. Є лише один вихід - навчитися жити в нових умовах реальності та створити своє комфортне місце в цьому.

Просимо вашій увазі основні рекомендації психолога щодо організації освітнього процесу під час дистанційного навчання:

 

План дій на наступний день. Звечора сплануйте свій день згідно з розкладом онлайн-уроків. Розрахуйте час:

ü  Робота на уроці (завчасно підготуйте всі необхідні матеріали: зошити, підручники, пенал та ін.)

ü  На перерву між уроками (можна випити чай, провітрити кімнату, поспілкуватися з друзями, тощо)

ü  На самостійне виконання домашньої роботи

ü  На відпочинок (спілкування з друзями та рідними, перегляд фільму, прогулянка на свіжому повітрі, тощо).

ü  На улюблену справу. Хобі заряджає енергією та знімає напруження.

 

 

Робочий простір.

Для більш ефективної діяльності підготуйте простір із максимально комфортними умовами для навчання (тиша, робочий стіл, якісний Інтернет, заряджений гаджет, провітрена кімната…).

 

Не забуваємо про фізичну активність. Будь-яке фізичне навантаження сприяє виробленню гормону дофаміну, який відповідає за концентрацію уваги, допомагає відчувати себе успішним, задоволенним. Не маючи можливості відвідувати гуртки, спорт зали, басейн, скористуйтесь відео тренуваннями під веселу музику. Необхідно пам’ятати про користь прогулянок на свіжому повітрі (у лісі, парку та ін.).

 

 

Режим дня. Щоб адаптація до навчання в стінах гімназії за звичним графіком була швидшою та легшою, краще режим дня не порушувати. Підйом повинен бути в той час, коли ви зазвичай прокидаєтеся, ідучи до школи. Проте пам’ятайте, що здоровий сон має тривати не менше 8 годин.

 

Корисне харчування. Слідкуйте за об’ємом та якістю вживання їжі. Пам’ятайте про користь питної води, теплого чаю з медом та лимоном (якщо немає протипоказання лікаря). Весняний час – період авітамінозу, частіше зустрічається неспокійний сон, дратівливість, тривожність, тощо. Тому харчування має бути збалансованим, зокрема багатим на   білки (рибою, м’ясом) і вітаміни. Корисними є фруктові соки, сухофрукти, шипшина, зелений чай тощо. Вживання продуктів з великим вмістом вітаміну С особливо необхідне в цей період.

 

 

Дійте послідовно за планом, який склали звечора. Ніхто не може робити всі справи одночасно, тому спочатку варто завершити одну справу, а потім братися за виконання наступної.

                                                              

 


 

 


Допомога та підтримка батьків БЕЗЦІННА!

Діти потребують уваги, контакту, спілкування, настанови батьків протягом всього життя! Адже стосунки формуються і тривають з народження дитини і до останньої митті життя. Якими вони будуть – залежить від обох сторін!

Відмовившись від супроводу дітей у цей непростий час, варто розуміти, що таким чином дорослі демонструють своє ставлення, воно може бути прикладом поведінкової реакції дитини в житті. У час, коли мама або тато буде потребувати підтримки, прийняття та допомоги від своєї дитини – чи не відбудеться те ж саме?

Варто проаналізувати і чесно собі зізнатися – що саме може викликати у батьків вихор негативних емоцій? Із чим складно погодитись і що не можливо витримати. Найчастіше саме дорослим важко впоратися зі своїми емоціями, не знанням предметів, прийняття батьківської «неідеальності» тощо.

Слід пам’ятати, що МИ –ЖИВІ ЛЮДИ і маємо право буди СПРАВЖНІМИ, переживати різні почуття та емоції, говорити про це відверто зі своїми дітьми! Правда відчувається і сприймається значно легше і «здоровіше». Звернення по допомогу до бабусі, дідуся, няні, сестри, брата та ін., це також може бути проявом любові та турботи.

Підтримка в освітньому процесі – це не тільки обов’язок батьків на законодавчому рівні, але й місія: спрямувати дитину, встановити «теплий зв'язок», поділитися своїми знаннями та досвідом, навчити вірити в себе, справлятися з труднощами і продовжувати досягати поставленої мети...

 

 

 

Хваліть себе і пишайтеся своїми новими досягненнями. З кожним днем ви стаєте розумнішими, кращими, ніж були вчора. Даруйте собі приємні слова, додатковий час на відпочинок або улюблену справу, проговорюйте: «Сьогодні я - молодець, гарно попрацював/попрацювала! А завтра буду ще краще!».

 

                                                                      З повагою, Наталія Сорока

практичний психолог

SorokaNatSt@gmail.com

 


Ви знаходитесь тут: Поради психолога Дистанційне навчання