День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

e-mail Друк

18 травня у нашій країні відзначають День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Напередодні в ліцею № 32 "Успіх" відбулася виховна година, на якій учні переглянули фрагменти фільму Ахтема Саїтеблаєва "Хайтарма", де режисер відтворив жахливі події травня 1944 року в Криму; відеокліп "1944", із яким Джамала перемогла на Євробаченні в 2016 році.
Учні 8-А та 8-В класів розповіли гімназистам, як 80 років тому тоталітарний режим почав депортацію корінного населення з території Кримського півострова, як за 3 дні вивезли 190 тис. кримських татар. Примусове виселення було надзвичайно жорстоким. Тогочасна влада намагалася знищити корінне населення півострова, переконуючи всіх, що Крим є одвічно російським, а кримські татари – народом-зрадником.
Учні також зазначили, що при радянському режимі історію депортації замовчували, а мову і культуру кримськотатарського народу забороняли. Такими методами цілий народ позбавили батьківщини, мови, ідентичності.
Також на заході прозвучали спогади учасників тієї вбивчої, страшної подорожі, під час якої загинуло близько 8 тисяч татар.
Учасники освітнього процесу вшанували пам'ять загиблих кримських татар від тоталітарного терору.


Ви знаходитесь тут: Новини ліцею День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу